Hoss Garden Seeder med 10 matarskivor och radmarkör

4 950 kr
OBS! Fraktpriset kan variera
Finns i lager
ommer hem i februari 2022
.
ommer hem i februari 2022
Produktbeskrivning:

Rabatter se Försäljningsvillkor. Ges vid efterbehandling av ordern.​​Pris exkl. moms.

Vi hoppas småningom finna en lösning för att kunna fortsätta sälja produkten.

Garden Seeder

Finns en bra engelsk manual. Se bilaga.

De vikiga med såmaskiner är att man förstår detta med att frö varierar oerhört. Olika partier, men ofta också sortbundet. Det stora problemet med Jang såmaskin är att man inte insett detta. Därför säljer vi två flexibla lösningar. Det ena är K2 som har flexibiliteten inbyggd, det andra är Hoss Garden Seeder där man för en ringa kostnad kan göra utmatningsskivor som anpassas för det frö man vill så. Vi sålde för 25 år sedan en Stanhay såmaskin, med begränsad flexibilitet. Det har jag alltid ångrat.

Hoss Tools i Georgia sydöstra USA började sin verksamhet med en hjulhacka med trähandtag i gammal stil, men med många nya tankar. Snart tog man fram en såadapter till hjulhackan, vilken dock hade svag drivning. Efter det en mycket bättre separat såmaskin.

Själva ramen i Garden Seeder är av stål medan handtagen är av trä och sköna att hålla i. Hjulen är samma som hjulhackans i stål och ganska smala. Däremot är maskinens fröskål en ny idé. Storleken är rund 12,5 cm i diam. höjd 5 cm. Volym ca 0,7 liter. Den har som så många andra såmaskiner borstar som för frö fram till ett utmatningshål.

Matningen sker i detta fallet horisontellt. När man sått färdigt kan man lossa hela skålen, samtidigt som man ser till att inget frö kan falla ut i botten Maskinens allra största fördel tycker vi är att man till en billig penning kan antingen köpa färdiga skivor eller i blanka skivor, borra hål i precis som man vill. Man kan mycket väl göra utmatningsskivor för enskilda partier. Så enkelt och billigt är det. Det finns två skivor i plast i olika tjocklek, en i metall för små frön.

För mig är också en stor fördel att såmaskinen, hjulhackan, och bevattningsdelar är ett system som är genomtänkt. Det slog mig hur vettigt och enkelt systemet är. Tyvärr gör frakten till Sverige att maskinen kanske inte är så prisvärd som den är i USA. Men se på helheten och räkna vad hela systemet kostar. Du får trots hög kostnad för frakt från USA mycket för pengarna.

Maskinen har två lika stor metallhjul 37.5 cm i diameter. Fröet faller ner i en ränna som två mot varandra roterande skivor gör i jorden. Sådjup max 4 cm. Detta är en skonsam ränna, som är anpassad till att man först kan lägga ner droppbevattning och sedan så över det om så önskas.

En kätting drar över och täcker jorden direkt efter sådden. Sedan om man vill en mer kraftfull täckning, låter man även maskinstödet släpa över jorden. Vill man kan stödet fällas upp.

Stödet är en bra funktion som tillåter att man kan ställa ifrån sig maskinen. Använder man radmarkören kan det också ge stöd.

Fördelar/nackdelar

+ Det allra bästa med denna såmaskin tycker vi är lättheten att göra extra specialskivor för utmatning. + Små frömängder kan sås och tömmas genom att fröbehållaren kan tas bort för tömning.

- Sådjup max 4 cm. Lite väl grunt. Djupare kan man komma genom att först dra en grund ränna med hjulhackans lilla kupplog.

-  Det finns en varning att inte dra åt borsten för hårt. Det kan stoppa eller minska utmatningen. Man bör alltså låta det löpa ganska lätt. Då kan det dock ibland passera två frön. Lite samma fenomen som med Sembdner och Six Row Seeder. Borstens inställning spelar alltså viss roll.Andra har även köpt
Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt