Aktuellt

 

Sökes - en eller två familjer till vår verksamhet i Sydöstra Småland!

Efter att ha gjort den nödvändiga flyttning av tillbehörsdelen till stora rimligt rationella lokaler, har min kropp sagt stopp. Jag klarar inte längre den stora arbetsbelastningen. Trots allt är jag numera pensionär. Vi behöver hjälp av någon som vill ta ansvar, dvs. gärna i framtiden bli delägare. Jag säker kompetens, men inte nödvändigtvis formell kompetens. Sådan utan passion kommer vara en planta som inte kommer att ta sig riktigt. Jag har själv lång utbildning, men inte inom trädgård. Jag bytte bana i trettioårsåldern. Det viktigare med kreativitet och att alltid vilja lära mer, menar jag. Det stavas - PASSION och ENGAGEMANG.
E-handeln för frön är tänkt att också finnas i Åfors. 
Det som hänt var att företaget drevs i mer än 20 år i ganska små, men trevliga lokaler på en fin gård. Men företaget hade låg omsättning, då lokalerna var begränsande. Av flera skäl kunde vi inte bygga nytt. Jag hade sedan 2009 haft ett hus i Åfors i Emmaboda och när lokaler blev tomma då glasbruket lades ner, uppstod tanken att flytta verksamhet dit. Främst utrymmeskrävande tillbehörsdelen och e-handel med fröportioner. Mycket sent 2013 gick vi alltså ut med e-handel. Men snabbt slog vi i taket. Det var för trångt. Det blev egenligen omöjligt 2016. Utan förändring skulle det bli katastrof. Min tanke var att låta själva den gamla fröfirman i sin basform trots allt skulle vara kvar i Kivik. Det borde funnits möjlighet att utveckla även den verksamheten. Inklusive utveckling med prov- och fröodling. Ingen med tillsvidareanställning skulle sägas upp. Men däremot lära sig nytt. Men förädring var inte alla beredda på. Därför började en turbulent tid. En del undrar väl varför inte bygga då? Men att göra mångmiljoninvesteringar var inte möjligt i min situation  i pensionsåldern. Vi var alltså tvingade att hyra någonstans.

Beslutet blev att e-handel med portionsfrö och tillbehör skulle flyttas till där jag bor i Småland, 300 m från min bostad på ett av de största, men nu nedlagda glasbruken. Detta för att kunna få radikalt större lokaler. Dessutom öppna för möjlighet till packningsmaskin m.m. Nu 2018 är det till slut verklighet. Vi har ca 800 kvm lokaler, till rimlig kostnad. Men priset för att jag tvingats arbeta i ett för att hantera uppståndna problem, blev problem med hälsan. 

Företaget kan utvecklas mycket, jag har idéer, men kan inte vara utförare lika mycket längre.

Närmare detaljer kan jag berätta för den som hör av sig. Att aldrig glömma våra rötter är viktigt. Vi kommer att ha mer ekologiskt frö även för hobbyodlare.
En viktig del är att förbättra e-handeln rent tekniskt. Hantering av frö måste bli bättre. Vi måste använda lågsäsong för att förbereda. Vi kan inte tillverka så mycket i brinnande säsong. Tryckning av påsar måste börja. Maskin för packning. När det gäller tillbehör ser jag inte gränser egentligen. Vi måste testa mycket och ha det bästa. Ekologisk odling kräver bra metoder. Vi måste förbättra kvalitet av leveranser. Att kunna ha stor god lagerhållning är verkligen viktigt.

Om vi sköter detta är jag övertygad om att våra grundtankar är rätt.
Vi kan utvecklas, men vi behöver ER som engagerat vill satsa på detta. Jag betonar pluralis. Det behövs flera, ingen ensam kan utföra detta. Män och kvinnor behövs. Gärna så lika i antal som möjligt. Jämn fördelning minskar konflikter är jag övetygad om. Nästan alla i denna bransch är numera kvinnor. 

Själva grunden i företaget är faktiskt att det finns en praktisk odling, det får man inte glömma. 

Leif Lindblom

Ägare och grundare 1983.

Founder and sole owner since 1983.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt